Vind de beste stukadoor voor jouw project!

Gratis & vrijblijvend

Spackspuitwerk: info & kosten

Moet er een muur afgewerkt worden? Dan is spackspuitwerk misschien wel de oplossing voor jou. Bij spackspuitwerk gaat een stukadoor aan de slag met een machine. Deze machine spuit een mengsel van gips op de oppervlakken van de muur of het plafond, waardoor een korrelige textuur ontstaat die later kan worden geschilderd. Dit is voordelig omdat het snel werkt, maar het kan ook moeilijk te repareren zijn. Gemiddeld betaal je zo’n € 5,- tot € 11,- per m², wat zeer voordelig is op het gebied van stucwerken.

Wil je meer weten over wat spackspuitwerk eigenlijk is, en ben je benieuwd naar de soorten en kosten? Lees dan verder en kom hierachter en meer!

Belangrijke informatie spackspuitwerk

 • Spackspuitwerk heeft voordelen zoals snelheid, lage kosten, kleuropties en geschiktheid voor vochtige ruimtes, maar het vereist grondig afplakken, biedt beperkte decoratieve opties, is moeilijk te repareren en heeft altijd een korrelige structuur.
 • Spackspuitwerk komt in verschillende korrelgroottes: fijn, middelgrof en grof. Fijne korrel is glad en egaal, middelgrove korrel biedt wat textuur zonder te grof te zijn, terwijl grove korrel opvallend en onderscheidend is.
 • Spack heeft een grovere textuur, wordt meestal gespoten en is minder duurzaam dan spachtelputz, dat een fijnere textuur heeft, met de hand wordt aangebracht en sterker is.
 • Voor witte spackspuitwerk betaal je ongeveer € 5,- tot € 9,- per m², terwijl spackspuitwerk van kleur tussen de € 7,- tot € 11,- kost.
 • Bij het aanbrengen van spackspuitwerk door een stukadoor worden verschillende stappen gevolgd. Eerst worden voorbereidingen getroffen, zoals het verwijderen van meubels en het afplakken van delen die niet behandeld moeten worden.
 • Vervolgens wordt de ondergrond voorbehandeld, waarbij de muren worden schoongemaakt, reparaties worden uitgevoerd en soms een primer wordt aangebracht.
 • Daarna wordt de spack met een speciaal mes gelijkmatig aangebracht en ten slotte wordt het oppervlak gladgeschuurd en gecontroleerd op oneffenheden voor een strakke afwerking.

Spackspuitwerk voor en nadelen

Het aanbrengen van spackspuitwerk brengt een aantal voor- en nadelen met zich mee. Wanneer je kijkt naar de voordelen heb je bijvoorbeeld te maken met het feit dat het een afwerkingsmethode is wat snel werkt, dat het goedkoop is en dat je uit verschillende kleuren kunt kiezen. Maar ook dat het geschikt is voor vochtige ruimtes. Een aantal nadelen zijn het afplakken, de weinig mogelijkheden qua decoratieve opties en de moeilijke reparaties. Hieronder vind je de nadelen en de voordelen nogmaals beschreven.

Voordelen:

 • Snelheid: Wanneer een klus haast heeft kan spackspuitwerk een ideale keuze zijn. Wanneer je te maken hebt met de juiste vakspecialist kan de klus namelijk binnen een paar uur geklaart zijn. Dit komt doordat het pleister met een machine op de muur gespoten wordt.
 • Relatief goedkoop: Pleister is een goedkoop materiaal en doordat het een snel process is betaal je ook minder voor de arbeidskosten. Dit maakt dat spacspuitpleister relatief goedkoop is wanneer je het vergelijkt met andere stukwerken.
 • Kleur keuzes: Bij spackspuitwerk kun je kiezen uit allemaal verschillende kleuren pleister. Dit kan leuk zijn wanneer je jouw woning wat gezelliger wil maken en witte muren wil voorkomen.
 • Geschikt voor vochtige ruimtes: Moet je nodig jouw badkamer plafond afwerken? Dan is spackspuitwerk een goede keuze. Je hoeft je namelijk geen zorgen te maken om waterschade.

Nadelen:

 • Alles afplakken: Doordat deze methode heel snel is, kan deze ook heel rommelig zijn. Daarom moet alles in het huis, zoals vloeren en meubels, worden afgeplakt.
 • Geen decoratieve patronen: Waar je veel keuze hebt op het gebied van kleur, is er weinig mogelijkheden qua patronen. Het pleisterwerk wordt er gewoonweg opgespoten en met dat patroon moet je het doen.
 • Lastig te repareren: Doordat je te maken hebt met een grove structuur kan de stukadoor minder makkelijk een klein plekje op de muur herstellen of bijwerken. Wanneer de muur gerepareerd moet worden moet het spackpsuitwerk eigenlijk ook opnieuw gedaan worden.
 • Geen gladde structuur: Eigenlijk is dit nadeel heel simpel, en voor de meesten ook helemaal geen probleem, maar spackspuitwerk is nooit glad. Je zult altijd te maken hebben met een korrellige structuur.

Spackspuitwerk op muur

Soorten spackspuitwerk

Wanneer je er voor kiest spackspuitwerk aan te laten brengen kun je kiezen tussen fijne, middelgrove of grove korrel. Dit wijst naar de textuur van de korrels die op de muur of het plafond te zien zullen zijn. Lees hieronder welke opties er zijn en wat de eigenschappen hiervan zijn.

Spackspuitwerk fijne korrel

In de meeste gevallen kiezen mensen voor een fijne korrel omdat ze dit mooi vinden. De stukadoor bereidt een mengsel van spack, water en eventuele kleurstoffen (indien nodig) voor. Het mengsel moet op de juiste manier gemaakt worden en met behulp van een speciale spuitpistool wordt de fijne korrel spack gelijkmatig op de muren of plafonds gespoten. Om fijne korrel spack te maken, kan de stukadoor het mengsel iets dunner maken dan voor grove korrel spack. De manier waarop de spack wordt aangebracht, kan ook variëren om het gewenste korreltype te krijgen. Fijne korrel spack wordt vaak gekozen als je een glad en gelijkmatig oppervlak wilt zonder duidelijk zichtbare korrels.

Middelgrove korrel en grove korrel

Bij middelgrove korrel spack zijn de korrels in het spuitwerk relatief groot en duidelijk zichtbaar en bij grove korrel spack zijn de korrels nog groter en meer uitgesproken dan bij middelgrove korrel. De keuze tussen middelgrove, grove of fijne korrel hangt af van persoonlijke voorkeur en wat jij mooi vindt. De korrelgrootte wordt aangepast door de grootte van de korrels in het mengsel en de spuittechniek.

Middelgrove korrel is een compromis tussen fijne en grove korrel. Het kan een klein beetje textuur bieden zonder te grof te zijn. Dit kan geschikt zijn als je op zoek bent naar iets wat uitspringt, maar dat nog steeds een beetje glad is. Kies je voor grove korrel? Dan ben je opzoek naar iets opvallends en anders dan anders. Het kan ook handig zijn om kleine onvolkomenheden in de ondergrond te verbergen.

Wat is het verschil tussen spack en spachtelputz?

Spack en spachtelputz zijn beide afwerkingsmaterialen voor muren en plafonds, maar ze hebben ook belangrijke verschillen:

 • Textuur: Spack heeft meestal een grovere textuur en kan variëren in korrelgrootte, waardoor het een meer willekeurige en ruwe uitstraling heeft. Spachtelputz daarentegen heeft een fijnere, meer gestructureerde textuur.
 • Toepassing: Spack wordt meestal gespoten op het oppervlak en vervolgens gladgestreken met een mes, terwijl spachtelputz met de hand wordt aangebracht en met een spaan of roller wordt afgewerkt.
 • Duurzaamheid: Spachtelputz staat bekend om zijn duurzaamheid en kan beter bestand zijn tegen beschadigingen dan spack.

Spackspuitwerk prijs

Een groot voordeel van spackspuitwerk is dat het goedkoop is. Sterker nog het is de goedkoopste vorm van stucwerk. Dit komt omdat het met een machine wordt aangebracht, wat heel veel tijd en werk scheelt voor de stukadoor. Daarnaast is het ook een relatief goedkoop materiaal wat er gebruikt wordt. Maar wat is de prijs van spackspuitwerk eigenlijk?

Hoe de prijs van spackspuitwerk wordt opgebouwd is vooral afhankelijk van het oppervlakte. Hoe groter een klus, hoe duurder de prijs. Maar hiernaast moet je ook rekening houden met punten zoals kleur. Voor witte spackspuitwerk betaal je bijvoorbeeld maar € 5,- tot € 9,- per m², terwijl spackspuitwerk van kleur tussen de € 7,- tot € 11,- kost.

In de tabel hieronder vind je deze prijzen nogmaals beschreven. Onthoudt wel dat het hierbij gaat om gemiddelde prijzen, en dat het uiteindelijke prijskaartje afhangt van jouw specifieke situatie en klus waarvoor je de stukadoor inschakelt.

Kostenoverzicht spackspuitwerk 2024

Type Gemiddelde kosten
Spackspuitwerk wit € 5,- tot € 9,- per m²
Spackspuitwerk kleur € 7,- tot € 11,- per m²

stukadoor stuct muur

Spackspuitwerk: hoe gaat dat in zijn werk?

Wanneer een stukadoor de opdracht krijgt om spackspuitwerk aan te brengen zijn er een aantal stappen die hij of zij zet om dit zo goed mogelijk te laten verlopen. Eerst worden er voorbereidingen getroffen, de ondergrond voorbehandeld en bepaalde dingen afgeplakt. Vervolgens kan de stukadoor aan het slag met het daadwerkelijke spackspuitwerk, om vervolgens de muren en plafonds af te werken. Lees hieronder meer over deze verschillende stappen.

1. Voorbereiding van de stukadoor

De voorbereiding van de stukadoor is een belangrijke stap bij het aanbrengen van spackspuitwerk op muren en plafonds. Hier is hoe het in zijn werk gaat:

 • De stukadoor begint met het leegmaken van de kamer. Alle meubels, gordijnen en andere spullen moeten worden verwijderd om de ruimte vrij te maken voor het werk.
 • De vloer en eventuele overgebleven objecten worden bedekt met beschermende materialen om ze te beschermen tegen stof en spetters.
 • Alle delen die niet bedekt moeten worden met spackspuitwerk, zoals ramen, deuren en stopcontacten, worden zorgvuldig afgeplakt om ze te beschermen

2. Voorbehandelen ondergrond

Het voorbehandelen van de ondergrond is een belangrijke stap bij het aanbrengen van spackspuitwerk op muren en plafonds. De stukadoor begint met het schoonmaken van de muren en plafonds om ervoor te zorgen dat er geen vuil of stof op zit. Dit zorgt voor een betere hechting van het spackspuitwerk. Als er oude verflagen of andere afwerkingen op de muren zitten, worden deze verwijderd om een glad oppervlak te creëren en eventuele gaten, scheuren of beschadigingen in de muren worden gerepareerd voordat het spackspuitwerk wordt aangebracht. Soms is het nodig om een primer aan te brengen om ervoor te zorgen dat de spack goed hecht aan de ondergrond.

3. Afplakken

Het afplakken is een belangrijke stap bij het aanbrengen van spackspuitwerk op muren en plafonds. Dit betekent dat alle delen die niet bedekt moeten worden met spackspuitwerk, zoals ramen, deuren en stopcontacten, zorgvuldig worden afgedekt en beschermd. Dit voorkomt dat spack op ongewenste plekken terechtkomt en helpt om een nette en strakke afwerking te bereiken. De stukadoor gebruikt speciale tape en afdekmateriaal om deze delen te beschermen. Het afplakken zorgt ervoor dat alleen de gewenste oppervlakken worden behandeld met spackspuitwerk en dat alles er na de klus netjes uitziet.

4. Meslaag spackspuitwerk

Hierbij wordt de spack, de gipsachtige substantie, met een speciaal mes gelijkmatig aangebracht op het oppervlak. De stukadoor zorgt ervoor dat de spack mooi verdeeld wordt en een egale laag vormt. Deze laag zal na het drogen een glad en strak resultaat geven. Dit proces vraagt om proffesionaliteit om ervoor te zorgen dat de spack gelijkmatig wordt aangebracht en eventuele oneffenheden worden gladgestreken, wat zorgt voor een mooie en egale afwerking van de muren en plafonds.

5. Afwerken

Het afwerken is de laatste stap bij het aanbrengen van spackspuitwerk op muren en plafonds. Nadat de spack is aangebracht en gedroogd, wordt het oppervlak gladgeschuurd en gecontroleerd op eventuele oneffenheden. De stukadoor zorgt ervoor dat de muren en plafonds er strak en glad uitzien. Indien nodig kan er een tweede laag spack worden aangebracht voor een perfecte afwerking. Het doel van het afwerken is om een mooie, egale en professionele uitstraling te bereiken, zodat de muren en plafonds er netjes uitzien en klaar zijn voor verdere afwerking, zoals schilderen of behangen.

Spackspuitwerk zelf doen: kan dat?

Het zelf doen van spackspuitwerk kan lastig zijn en vereist enige ervaring en vaardigheid. Spackspuitwerk vereist speciale apparatuur en het is belangrijk om de juiste technieken te kennen om een mooi resultaat te krijgen. Als je niet bekend bent met deze technieken, is het waarschijnlijk beter om een professionele stukadoor in te schakelen om het werk voor je te doen. Zelf spackspuitwerk proberen kan leiden tot ongelijke texturen en ongewenste resultaten.

Op zoek naar een stukadoor? Doe de gratis offerteaanvraag!

Wil je spackspuitwerk laten aanbrengen? Dan is het verstandig om een stukadoor in te schakelen. De stukadoor gaat dan aan de slag met de voorbereidingen en zal vervolgens met een machine de pleister aanbrengen op de gewenste plek. Je kunt makkelijk en snel in contact komen met stukadoor bij jou in de regio door via de onderstaande link vrijblijfend een offerteaanvraag te doen. Je kunt dan offertes vergelijken om zeker te weten dat je nooit te veel betaald.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten over spackspuitwerk? Dat kan! Hieronder vind je de antwoorden op verschillende veelgestelde vragen.


Stucen en spacken zijn beide manieren om muren af te werken, maar ze hebben verschillende technieken en uiterlijk. Stucen is een ambachtelijke techniek waarbij een dunne laag gips met de hand wordt aangebracht om een gladde en strakke afwerking te creëren. Spacken daarentegen is een meer mechanische methode waarbij een spuitmachine korrelige gips op de muur spuit, wat een ruwere textuur oplevert. De keuze tussen beide hangt af van de gewenste uitstraling en het budget.

Spacken is meestal goedkoper dan stucen. Dit komt omdat spacken een snellere en minder arbeidsintensieve methode is. Bij stucen wordt een dunne laag gips met de hand aangebracht, wat meer tijd en vakmanschap vereist. Spacken daarentegen wordt meestal machinaal gedaan en is daarom efficiënter en goedkoper. De keuze tussen stucen en spacken hangt echter ook af van de gewenste uitstraling en duurzaamheid.

De prijs per vierkante meter (m²) voor spackspuiten kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de regio, de kwaliteit van het spackmateriaal en de omvang van het project. Over het algemeen kan de prijs variëren van ongeveer € 5,- tot € 15,- per m². Het is belangrijk om offertes aan te vragen bij verschillende vakmensen om een nauwkeurige prijs te krijgen voor je specifieke situatie.

Om de beste stukadoor te vinden, kun je de volgende stappen volgen:
– Vraag aan vrienden, familie of buren voor aanbevelingen.
– Zoek online naar stukadoors en lees recensies van klanten.
– Vraag om offertes van verschillende stukadoors en vergelijk prijzen en diensten.
– Controleer of de stukadoor gecertificeerd en verzekerd is.
– Vraag om referenties van eerdere klanten en bekijk hun werk.