Plafond laten pleisteren?

Vergelijk gratis offertes en vind een vakman uit je regio!

Gratis - Vrijblijvend

Plafond pleisteren

Wil jij je plafond pleisteren? Pleisterwerk op het plafond zorgt voor een mooie strakke afwerking. Beschadigingen en oneffenheden worden netjes weggewerkt en je plafond is weer keurig recht. Voor het stucen van het plafond wordt het aangeraden om een stukadoor in te schakelen. Op zoek naar een stukadoor?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je gratis en vrijblijvend offertes van stukadoors bij jou uit de regio. Vergelijk, kies en bespaar tot wel 40% op de totaalkost! Je aanvraag is geheel vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Op deze pagina lees je meer over plafonds pleisteren, welke kosten je kunt verwachten en de mogelijkheden.plafond pleisteren

Wat zijn de voordelen van plafond pleisteren?

In de meeste woningen zit een ouderwets plafond vol met beschadigingen en oneffenheden. Het ziet er natuurlijk een stuk mooier uit wanneer je het plafond laat bepleisteren. Wanneer je net een nieuwbouwwoning hebt gekocht en je plafond bestaat uit enkel gipsplaten, zorgt stucwerk ook voor een mooie afwerking.

Het pleisteren van het plafond heeft verschillende voordelen:

 • Je plafond is weer keurig recht, omdat je met stucwerk ook scheefheid kunt corrigeren.
 • Eventuele beschadigingen en scheuren worden netjes weggewerkt.
 • De ruimte lijkt groter, doordat het plafond egaal is afgewerkt.
 • Het bepleisteren van het plafond is een relatief goedkope afwerking.
 • Je hebt keuze uit verschillende soorten stucwerk, zodat er altijd iets is wat bij je stijl aansluit!

Wat is de prijs voor het plafond pleisteren?

Wanneer je het plafond wilt laten pleisteren, is het fijn om vooraf te weten welke kosten je kunt verwachten.  De prijs voor het pleisteren van je plafond ligt gemiddeld tussen de €14,- en €25,- per m². De exacte prijs is afhankelijk van het soort pleister die je kiest

Veel mensen kiezen ervoor om hun plafond glad te stucen. Je plafond is daarna €14,- tot €23,- per m². Een andere optie is schuurwerk: hiervoor betaal je gemiddeld tussen de €15,- en €25,- per m². Wil je liever een sierpleister? Houd dan rekening met een gemiddelde prijs tussen de €15,- en €23,- per m².

Tot slot kun je het plafond laten spuiten. Omdat dit een stuk minder arbeidsintensief is, is het ook goedkoper. Spuitwerk op het plafond kost ongeveer tussen de €7,- en €13,- per m². Wil je besparen op de kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 40%! Ben je benieuwd naar de prijzen voor pleisterwerken? Bekijk dan de pagina pleisterwerken prijs.

Plafond stucen kosten 2024

Soort stucwerk Gemiddelde prijs per m²*
Sausklaar stucwerk (gladstucwerk) €14,- tot €23,-
Schuurwerk €15,- tot €25,-
Sierpleister €15,- tot €23,-
Spuitwerk €7,- en €13,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan voor exacte prijzen.

Besparen op plafond pleisteren?

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalkost!

Plafond laten stucen kosten: factoren die totaalkost beïnvloeden

De totaalkost voor het laten stucen van het plafond zijn afhankelijk van verschillende factoren:

 • Tarief van de stukadoor: als eerste speelt het uurtarief van de stukadoor een rol: de kosten voor het laten stucen van het plafond zijn ongeveer €30,- en €45,- per uur. Niet iedere stukadoor werkt met een tarief per uur: er wordt ook vaak gekozen voor een prijs per vierkante meter. Dit is namelijk een stuk voordeliger wanneer het om een grote klus gaat met complex stucwerk. Het stucen van een plafond is sowieso iets duurder dan het stucen van een muur, omdat een plafond stucen een lastigere klus is.
 • Soort stucwerk: ook het soort pleister bepaald voor een groot deel de prijs. Ga je voor eenvoudig, glad stucwerk? Dan is de prijs lager dan wanneer je kiest voor een sierpleister. Ook is spuitwerk goedkoper, omdat dit het enige soort pleisterwerk is wat niet met de hand wordt aangebracht. Het stucen van het plafond kost gemiddeld tussen de €14,- en €25,- per .
 • Oppervlakte: natuurlijk bepaald de oppervlakte van het plafond de totaalprijs. Gemiddeld is een plafond 32 m². Wanneer je plafond kleiner of groter is, heeft dit invloed op de prijs.
 • Extra opties: je kunt ook kiezen voor vele extra opties. Bij saus-klaar stucwerk is het natuurlijk nog nodig om het plafond te sauzen, waar ook weer kosten aan verbonden zijn. Het is ook mogelijk om het pleisterwerk in een bepaalde kleur te laten aanbrengen.

pleisteren plafond

Pleisterwerk plafond: de mogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het pleisteren van het plafond. Er zijn namelijk verschillende soorten stucwerk, zoals hierboven al benoemd.

Hieronder lees je meer over deze soorten stucwerk. Ben je op zoek naar een stukadoor voor pleisterwerk op het plafond? Start gratis offerteaanvraag en vind een stukadoor bij jou uit de buurt!

1. Plafond glad stucen

De eerste optie die je hebt is glad stucwerk, wat een strakke afwerking is voor je plafond. Onder glad stucwerk vallen saus- en behangklaar stucwerk. Het is één van de meest populaire pleisterwerken voor op plafonds.

Wanneer je kiest voor behangklaar stucwerk, kun je daarna je plafond behangen. Dit creëert echt een wow-effect in huis. Behangklaar stucwerk hoeft niet al te precies worden aangebracht, omdat behang zelf ook kleine oneffenheden kan wegwerken. Sausklaar stucwerk wordt wel helemaal strak aangebracht. Zodra het stucwerk is gedroogd, kan het worden gesaust in iedere gewenste kleur.

Tot slot is het ook mogelijk om glad stucwerk met een kleur te laten aanbrengen. Dit dient dus als afwerking op zich.

2. Spuitwerk

Spuitwerk is één van de goedkoopste pleisterwerken voor het plafond. Het wordt niet met de hand aangebracht, maar met een spuit. Ook kan het snel worden geplaatst. Spuitwerk bestaat uit een onderlaag (meslaag) welke oneffenheden en beschadigingen wegwerkt en een afwerklaag (afkorrellaag) met een lichte structuur. In spuitwerk zit dus, net als in een sierpleister, een korrel.

Plafond stucen

3. Sierpleister

Een sierpleister is verkrijgbaar in drie verschillende soorten, met zowel grove als fijne korrels:

 • Spachtelputz: de meest populaire sierpleister met een grove korrel.
 • Rustiekputz: een sierpleister met een fijnere korrel, maar goed vergelijkbaar met spachtelputz.
 • Granol: granol heeft niet echt een korrel, maar bestaat meer uit groeven en putjes. Hierin kan een uniek patroon worden aangebracht.

Net zoals gladstucwerk is een sierpleister ook in diverse kleuren mogelijk, maar je kunt er ook voor kiezen om het over te laten sauzen. Het geeft een knusse uitstraling aan je woning.

4. Schuurwerk

Tot slot is ook schuurwerk geschikt als afwerking van het plafond. Schuurwerk is wel een bijzondere optie: na het stucen wordt het stucwerk licht opgeschuurd door de stukadoor. Dit wordt met draaiende bewegingen gedaan, wat een uniek patroon oplevert. Schuurwerk geeft een luxe uitstraling aan je plafond.

5. Plafond stucen of spacken?

Moet je je plafond stucen of spacken, wat is beter? Dat hangt helemaal af van je eigen voorkeur en budget. Spacken is hetzelfde als spuitwerk en wordt ook wel spackspuitwerk genoemd. Het is goedkoper dan stucwerk, omdat het eenvoudig en snel aangebracht kunt worden.

Niet alleen de prijs verschilt, maar ook de uitstraling. Stucwerk is in verschillende soorten verkrijgbaar, zoals gladstucwerk of een sierpleister. Spackspuitwerk heeft altijd een korrel, net zoals een sierpleister. De keuze is dus geheel aan jou.

Op zoek naar een stukadoor voor pleisterwerk plafond?

Vraag gratis offertes aan en vind een stukadoor bij jou uit de regio!

Gratis offertes vergelijken!

Zelf plafond stucen: tips

Wil jij graag zelf je plafond stucen? Dat kan! Maar, bedenk je vooraf wel goed dat het een flinke klus is. Er wordt niet voor niks vaak een stukadoor ingeschakeld! Het is lastig om zonder ervaring je plafond egaal te stucen. Het wordt daarom aangeraden om je plafond te laten stucen door een stukadoor. Je bent hierdoor verzekerd van kwaliteit en krijgt garantie op de geleverde werkzaamheden.

Wil je het toch zelf doen? Gebruik dan onderstaande tips voor het stucen van je plafond.

 1. Een goede voorbereiding is het halve werk: net als bij schilderen moet je ook voor het pleisteren de vloer en muren afplakken. Haal ook de stroom eraf en maak het plafond stofvrij.
 2. Maak het stuc aan: de tweede stap is het aanmaken van stuc. Volg hiervoor de aanwijzingen op de verpakking.
 3. Begin met stucen: zodra het stuc klaar is, kun je beginnen met het bepleisteren van het plafond. Schraap het stucwerk op de stucspaan en smeer het in een vloeiende beweging op het plafond. Wanneer je een dikte hebt van 6 tot 8 millimeter, kun je het stucwerk vlak maken met een afrijlat.
 4. Messen: dan is het tijd om het plafond te “messen”: dit doe je met een spackmes. Je schraapt langs een deel van het plafond om zo eventuele gaten te dichten.
 5. Afwerking: zodra het pleisterwerk is opgedroogd, kun je het netjes gaan afwerken voor het mooiste resultaat.

pleisterwerken plafond

Besparen op plafond pleisteren? Gratis offertes vergelijken!

Voor het pleisteren van het plafond heb je keuze uit verschillende mogelijkheden. Laat je adviseren door een stukadoor wanneer je niet goed weet welk stucwerk je moet kiezen. Het is ook het beste op de plafonds te laten stucen door een ervaren stukadoor. Stukadoor gezocht?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je maximaal 5 offertes van stukadoors bij jou uit de buurt. Vergelijk de prijzen en bespaar zo tot wel 40% op de totaalkost! Geen zorgen: je aanvraag is geheel vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken!