Vind de beste stukadoor voor jouw project!

Gratis & vrijblijvend


Stucwerk: voor een egale afwerking in huis

Wil jij je huis netjes laten afwerken, dan is stucwerk een hele goede optie. Het maskeert oneffenheden op de muur en maakt oppervlakken perfect egaal. Bovendien zijn er verschillende soorten afwerkingen, waardoor er voor ieder wat wils is! Ga voor glad stucwerk voor een moderne uitstraling of juist sierpleister voor een knusse sfeer in huis.

Meer weten?

Hieronder lees je over de verschillende mogelijkheden en vind je handige prijsinformatie. Tot slot geven we je ook belangrijke aandachtspunten en tips!Wat zijn de mogelijkheden van stucwerken?

Het voordeel van stucwerk is dat het enorm divers is. Er zijn veel verschillende soorten stucwerken en afwerkingen, waardoor elk huis een unieke uitstraling krijgt. Hieronder lees je meer over de vele mogelijkheden, zodat je een goede keus kan maken voor je eigen huis.

Glad stucwerk
Een klassieker: gladde, strakke muren in huis zorgen voor een moderne uitstraling. Het verbloemt oneffenheden en is aan te brengen in praktisch elke kleur. De kosten voor glad stucwerk zijn gemiddeld €10,- tot €22,- per m², inclusief materiaal en arbeidskosten.

Spuitwerk
Spuitpleister is de goedkoopste optie. We noemen dit ook wel spackspuitwerk. Een spuitmachine spuit het pleister snel en vakkundig op het oppervlak waardoor de vaklui in korte tijd grote stukken muur en plafond kunnen afhandelen. Het heeft een korrelstructuur, je kunt zelf bepalen hoe groot of klein deze korrellaag is. De kosten zijn gemiddeld €5,- tot €15,- per m².

Sierpleister
Voor wie iets anders dan anders wil, is sierpleister een goede keuze. Er zijn verschillende soorten sierpleister, elk met een eigen patroon. Voorbeelden zijn spachtelputz, rustiekputz en granol. Ook dit kan in elke kleur worden aangebracht! De kosten zijn ongeveer €15,- tot €80,- per m² en zijn afhankelijk van je keuze.

Leemstuc
Leemstuc is 100% natuurlijk. Het wordt gemaakt van zand, klei en silt. Hierdoor heeft het ook unieke extra eigenschappen: zo is het vochtregulerend, warmtevasthoudend én geluidsabsorberend. Het verbetert dus ook het binnenklimaat in huis. Het stucwerk heeft van nature een warme bruin-grijze kleur, en kan in verschillende kleuren aangebracht worden. De prijzen beginnen tussen de €40,- tot €70,- per m²

Tadelakt
Tadelakt staat bekend als traditioneel Marokkaans stucwerk. Het is ademend en stootvast en daardoor extra geschikt voor natte ruimtes, zoals de badkamer. Het geeft de kamer een hele warme en luxe sfeer. Het wordt op een unieke manier aangebracht: de vakman masseert of wrijft het pleisterwerk in de muur en werkt het af met een half-edelsteen. De kosten zijn iets hoger dan gemiddeld, rond de €140,- per m².

Microbeton en microcement
Wil je jouw huis een hele robuuste en industriële uitstraling geven, dan is stucwerk als microbeton en microcement een goede keuze. Beide afwerkingen zijn keihard en goed bestand tegen krassen of beschadigingen. Ze blijven de ruwe uitstraling hebben van beton of cement. De prijzen beginnen vanaf €100,- per m².

Beton ciré
Qua uitstraling vergelijkbaar met microcement, maar de basis is hierbij écht cement. Het heeft nog meer die karakteristieke en ‘oude’ uitstraling maar is daardoor ook iets lastiger schoon te maken. Hierdoor is het minder geschikt voor natte ruimtes. De kosten voor dit type stucwerk beginnen rond de €80,- tot €100,- per m².

Behang- of sausklaar stucwerk
Het is mogelijk om de muren of het plafond behangklaar of sausklaar op te laten leveren. Dit is een dunne laag stucwerk die ervoor zorgt dat je het zonder oneffenheden kunt schilderen of behangen! De kosten hiervoor liggen rond de €7,- tot €25,- per m².

Wat kost stucwerk?

De prijzen van stucwerken beginnen al vanaf €5,- tot €15,- per m². In dat geval kies je voor spuitpleister wat snel en eenvoudig aan te brengen is. Kies je voor luxere stucwerken, dan lopen de prijzen uiteraard op. Sierpleister kost gemiddeld €15,- tot €80,- per m² en ga je voor de natuurlijke uitstraling van leemstuc dan betaal je gemiddeld €40,- tot €70,- per m².

Natuurlijk verschilt de prijs per pleisterwerk en de prijs van de stukadoor verschilt. Wil je verzekerd zijn van het beste aanbod vraag dan gratis offertes aan.

Prijs stucwerk 2024

Soort stucwerk Gemiddelde prijs per m²
Glad stucwerk €10,- tot €22,-
Spuitpleister €5,- tot €20,-
Sierpleister €15,- tot €85,-
Leemstuc €40,- tot €70,-
Tadelakt €100,- tot €150,-
Microbeton en -cement Vanaf €100,-
Beton ciré €80,- tot €100,-
Behang- of sausklaar stucwerk €7,- tot €25,-

*Let op: dit zijn gemiddelde tarieven die verschillen per vakman. Exacte prijzen weten? Vergelijk gratis offertes.

Welke afwerking voor het stucwerk?

Wanneer je de muur (of het plafond) laat stucen, heb je qua afwerking een aantal verschillende opties.

Als eerste is er raapwerk: dit is een goede optie voor oude, scheve muren die flink beschadigd zijn of juist flink scheef staan. Er wordt een dikkere laag stuc aangebracht, waarmee deze problemen netjes opgelost kunnen worden. Dit is dus de perfecte manier om een oude muur perfect recht en egaal te maken!

Een andere manier van afwerken is schuurwerk. Het stucwerk wordt aangebracht in halve draaien, waardoor het een luxe en bijzondere uitstraling krijgt. Het is niet sterk genoeg voor wanden, waardoor het met name op het plafond wordt toegepast.

Zelf stucwerk aanbrengen of laten doen?

Het aanbrengen op stucwerk lijkt vaak eenvoudig, tot je het probeert. In de praktijk is het erg lastig het oppervlak perfect egaal af te werken. En wanneer je een strakke muur wilt, is het toch erg belangrijk dat dit goed gedaan wordt!

Veel mensen die voor het eerst stucwerk aanbrengen, gebruiken bovendien te veel materiaal. Zonde, want hierdoor lopen de materiaalkosten heel snel op en is het nog lastiger de muur goed recht te krijgen.

Wil je verzekerd zijn van het mooiste en snelste resultaat dan raden we zeker aan om een expert in te huren voor de stucwerken in en rondom je huis. Bovendien krijg je dan een mooie garantie op het geleverde werk en de materialen!

De voordelen van stucwerken aan laten brengen door een vakman:

  • Je krijgt een persoonlijk advies van een expert.
  • Je krijgt garantie op het geleverde werk!
  • De stucwerken zijn snel en vakkundig afgerond.
  • Het stucwerk ziet er prachtig uit en gaat lang mee.

Belangrijke aandachtspunten bij stucwerken!

Ga je binnenkort stucwerk aan laten brengen in je woning? Hieronder geven we je een paar praktische tips en aandachtspunten!

  • Punt 1: verlaagd btw-tarief! is je huis ouder dan twee jaar? Dan profiteer je van een verlaagd btw-tarief van slechts 6%. Is je huis bíjna twee jaar, dan is het dus slim om de werken nog heel even uit te stellen om geld te besparen!
  • Punt 2: welk stucwerk? Denk goed na over het type stucwerk je kiest. Glad stucwerk is al jaren populair, maar heb je kinderen of huisdieren dan is stucwerk met een korrel ook een goed idee. Kleine beschadigingen vallen hierin namelijk minder op!
  • Punt 3: voor welke ruimte? niet alle stucwerk is geschikt voor elke kamer in huis. Wil je een deel van de badkamer laten stucen, kies dan voor stucwerk dat goed bestand is voor vochtige ruimtes!
  • Punt 4: vraag een premie aan! via Mijn VerbouwPremie kun je een premie aanvragen voor het stucwerk op binnenmuren en het plafond. Hiermee krijg je een deel van de investering weer terug! Meer hierover lees je op vlaanderen.be.

Besparen op stucwerk? Vergelijk gratis offertes!

Stucwerken in huis zijn een prachtige afwerking. Doordat ze bovendien stootvast zijn gaan ze lang mee en blijven ze ook lang mooi! Voor ieder huishouden is wel een geschikte afwerking te vinden, glad, behangklaar of juist met een grove korrel in het stucwerk: laat je adviseren en kies uit de vele mogelijkheden. Nog op zoek naar een vakman?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de prijzen van verschillende experts in je regio. Kies de vakman met het beste aanbod om tot wel 40% op de kosten te besparen! Geen zorgen, want de offerteservice is gratis en zonder verplichtingen. Je zit dus nergens aan vast!

Start nu je gratis offerteaanvraag!