Muren laten bezetten?

Vergelijk gratis offertes en vind een vakman uit je regio!

Gratis - Vrijblijvend

Muren bezetten

Wil jij de muren laten bezetten? Goed idee! Het bezetten van muren zorgt voor een strakke, egale afwerking. Beschadigingen worden netjes weggewerkt en het is zelfs mogelijk om een scheve muur te corrigeren. Voor bezettingswerken wordt het aangeraden om een stukadoor in te schakelen. Ben jij op zoek naar een stukadoor?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je maximaal 5 offertes van stukadoors bij jou uit de regio. Vergelijk de offertes op basis van prijs en aanbod en kies welke het beste bij je past. Geen zorgen, je aanvraag is geheel vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.

Op deze pagina lees je meer informatie over muren bezetten, de werkwijze, mogelijkheden en kosten.binnenmuur bezetten

Wat is muren bezetten?

Muren bezetten is eigenlijk niets anders dan het strak en egaal wegwerken van de muur. Bezettingswerken zijn nodig bij een verbouwing of in een nieuwbouwwoning. Het kan ook nodig zijn wanneer de muren erg zijn beschadigd, scheef zijn of wanneer je het huidige stucwerk niet mooi meer vind.

Het is mogelijk om zowel de binnen- als buitenmuur te bezetten. Voor het beste resultaat is het inschakelen van een bezetter nodig. Het bezetten van muren is specialistisch werk waarbij veel komt kijken.

Muren bezetten brengen de volgende voordelen met zich mee:

 • Het corrigeert lichte scheefheid van de muur
 • Eventuele beschadigingen worden netjes weggewerkt
 • De ruimte lijkt groter
 • Het is een relatief goedkope manier voor afwerking
 • Je hebt keuze uit veel verschillende soorten stucwerk: van glad tot een grove korrel

Wat is de prijs van muren bezetten?

De prijs voor het bezetten van muren is afhankelijk van verschillende factoren, zoals prijs van de stukadoor en het soort stucwerk. Voor saus- en behangklaar stucwerk betaal je gemiddeld €7,- tot €25,- m². Voor een sierpleister moet je rekening houden met gemiddelde kosten tussen de €10,- en €85,- per m².
De meest goedkope optie is spuitwerk, dit komt omdat deze soort met een spuit wordt aangebracht. Hiervoor betaal je ongeveer tussen de €5,- en €20,- per m2.

Ga je liever voor een soort stucwerk waar je niet na die tijd nog hoeft te schilderen? Eén van de populairste opties is betonstuc: dit kost gemiddeld €80,- tot €120,- per m².  Andere opties zijn leemstuc, dit kost ongeveer tussen de €30,- en €40,- per m². De duurste optie is tadelakt, de prijzen beginnen vanaf €100,- per m².  Wil je meer prijsinformatie? Kijk dan op de pagina pleisterwerken prijs.

Ook voor de buitenmuur zijn er verschillende soorten bepleistering. Hierover lees je later meer.

Muren bezetten prijs: 2024

Soort stucwerk Gemiddelde prijs per m²*
Spuitpleister €5,- tot €15,-
Behangklaar stucwerk €7,- tot €20,-
Sausklaar stucwerk €8,- tot €25,-
Sierpleister:
–          Spachtelputz
–          Rustiekputz
–          Granol
€12,- tot €85,-
Betonstuc €80,- tot €120,-
Leemstuc €30,- tot €40,-
Tadelakt €100,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag voor exacte prijzen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Besparen op de kosten van muren bezetten?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalkost.

Buitenmuur bezetten

Hoewel het gebruikelijker is om de binnenmuur te bezetten, wordt ook het bezetten van de buitenmuur vaak gedaan. De buitenmuur bezetten is een relatief goedkope en mooie manier om de buitenmuur netjes af te werken.

Wat kost een buitenmuur bezetten?

Net zoals het bezetten van de binnenmuur zijn ook de kosten voor het bezetten van een buitenmuur afhankelijk van het tarief van de vakspecialist en het soort stuc. Een kunstharspleister en minerale pleister kosten €60,- tot €80,- per m².

Andere populair materiaal is cement: dit kost gemiddeld €15,- tot €75,- per m². Wil jij je buitenmuur bezetten met crepi? Houd dan rekening met een gemiddelde prijs tussen de €40,- en €150,-. Voor een natuurlijke uitstraling ga je natuurlijk voor hout. Hiervoor betaal je gemiddeld €100,- tot €200,- per .

Soort stucwerk Gemiddelde prijs per m²*
Kunstharspleister €60,- tot €80,-
Minerale sierpleister €60,- tot €80,-
Cementeren €15,- tot €75,-
Crepi €40,- tot €150,-
Hout €100,- tot €200,-

Bezetten buitenmuren: welke materialen

Ook bij het bezetten van de buitenmuur heb je keuze uit verschillende materialen:

 • Kunstharspleister
 • Minerale sierpleister
 • Cement
 • Crepi
 • Hout

Hieronder lees je meer over een aantal materialen.  Ben je op zoek naar een bezetter? Start gratis offerteaanvraag en vind een vakman bij jou uit de regio!

Muur bezetten met cement

Eén van de populairste materialen om de buitenmuur te bezetten is met cement. Het grootste voordeel van cement is dat het goed beschermt tegen weersinvloeden en kleurverschillen en oneffenheden in de gevel wegwerkt. Daarnaast is cement dampopen, wat betekent dat de gevel kan blijven “ademen”, wat vochtproblemen voorkomt.

Hoewel cement vaak grijs is, kan de gevel na afloop in alle mogelijke kleuren geschilderd worden. Het is ook mogelijk om cement aan te laten brengen in verschillende diktes: zo kun je ervoor kiezen dat je de huidige structuur van de muur wilt blijven zien, of de gehele muur glad wil bezetten.

Muur bezetten met mortel

Mortel is een pleistersoort gemaakt van natuurlijk kalk en cement. Het biedt vele mogelijkheden ter afwerking van de gevel: je hebt keuze uit verschillende kleuren en effecten. Qua uiterlijk lijkt mortel op betonstuc of tadelakt. Het enige verschil is dat mortel waterdicht is.

Mortel is duurzaam en slijtvast materiaal en kan in verschillende diktes worden aangebracht. Kortom: veel mogelijkheden met dit materiaal!

Muur bezetten met crepi

Ook populair: muren bezetten met crepi. Crepi is een soort sierpleister gemaakt van zand, cement of syntetische producten. Crepi kan zowel op de buitenmuur als binnen: ondanks dat wordt crepi eigenlijk altijd op de buitenmuur gebruikt.

Crepi is erg geschikt ter afwerking van de gevel. Het is relatief goedkoop, gemakkelijk te combineren met gevelisolatie en het is daarnaast ook vochtwerend. Net zoals cement is crepi dampopen, wat de kans op vochtproblemen verkleint. Het is een onderhoudsvriendelijke soort stuc voor buiten.

Muren laten bezetten?

Vraag gratis offertes aan en vind een bezetter bij jou uit de regio!

Start gratis offerteaanvraag!

Binnenmuur bezetten

Een binnenmuur bezetten is nodig na een renovatie, verbouwing of bij de aanbouw van iets nieuws, zoals een uitbouw. Ook nieuwbouwwoningen moeten vaak nog gestuct worden.

Met pleisterwerken binnen heb je veel verschillende mogelijkheden:

 • Spuitpleister: een spuitpleister is het enige soort wat niet met de hand wordt aangebracht, maar met een spuit. Hierdoor is het snel en voordelig.
 • Behangklaar stucwerk: dit type stucwerk is geschikt om overheen te behangen. Het wordt minder strak afgewerkt dan sausklaar stucwerk, omdat het behang zelf ook lichte oneffenheden weg werkt.
 • Sausklaar stucwerk: dit type is geschikt om overheen te sausen. Ook dit kun je uitbesteden aan de bezetter.
 • Sierpleisters: onder een sierpleister vallen spachtelputz, rustiekputz en granol. Dit zijn sierpleisters met zowel een grove als fijne korrel.
 • Betonstuc: betonstuc geeft een beton-look uitstraling aan je woning. Overschilderen of behangen is niet nodig.
 • Leemstuc: leemstuc is gemaakt van natuurlijke materialen. Het geeft een chique uitstraling aan je woning.
 • Tadelakt: net als leemstuc is ook tadelakt gemaakt van natuurlijke materialen en is het een afwerking opzich.

Wanneer bezette muren schilderen?

Het is belangrijk om de bezettingswerken zo goed mogelijk te laten drogen. De droogtijd van stucwerk is ongeveer 1 mm per dag. Het is dus afhankelijk van de dikte van het bezettingswerk hoelang het moet drogen. Het wordt aangeraden om minimaal 1 week te wachten met schilderen van bezette muren.

Wist je dat bezettingswerken het beste drogen bij een temperatuur van 20-22 graden Celsius?

Hoe muren bezetten?

Wil je zelf de muren bezetten? Dat kan. Houd wel in je achterhoofd dat het inschakelen van een bezetter verstandiger is. Hoewel het misschien eenvoudig lijkt, is het bezetten van muren dat niet. Het is een specialistisch beroep waarbij veel komt kijken. Wanneer je een vakman inschakelt, ben je verzekerd van de beste kwaliteit en bespaar jij jezelf veel tijd en energie. Daarnaast heb je garantie op het geleverde werk.

Wanneer het zelf bezetten van muren mislukt, kost het veel geld om alsnog een stukadoor in te schakelen. Het is daarom ook goedkoper de werken direct uit te besteden aan een vakman. Op zoek naar een stukadoor? Vergelijk gratis offertes!

Wil je het toch zelf proberen? Volg dan onderstaande stappen:

 • De ondergrond voorbehandelen: het is belangrijk dat de ondergrond vet- en stofvrij is. De muur moet worden voorbehandeld met een fixeermiddel, wat je eenvoudig met een kwast kunt aanbrengen.
 • Werk grote beschadigingen weg: de tweede stap is het wegwerken van grote oneffenheden met muurvuller.
 • Gipsgeleiders en hoekbeschermers plaatsen: daarna is het tijd om de gipsgeleiders en hoekbeschermers te plaatsen.
 • Gipspleister maken: zodra de muren goed zijn gedroogd, kan het stucwerk worden gemaakt. Volg hier de aanwijzingen op de verpakking. Zorg ervoor dat je niet teveel aanmaakt.
 • Muur bezetten: hierna kun je beginnen met het bezetten van de muur. Zodra het stucwerk is aangebracht, moet je het afreien en opschuren.
 • Afwerking: tot slot is het tijd voor de afwerking. Met een plakspaan en schuurspons kun je oneffenheden wegwerken.

muur bezetten prijs

Besparen? Gratis offertes vergelijken

Het bezetten van muren zorgt voor een mooie, strakke afwerking van je woning. Of je nu de woning recent hebt verbouwd of gerenoveerd of wanneer je een nieuwbouwwoning hebt. Ben je op zoek naar een ervaren bezetter bij jou uit de regio?

Start gratis offerteaanvraag

Na je aanvraag ontvang je gratis offertes van bezetters bij jou uit de regio. Vergelijk, kies en bespaar tot wel 40% op de kosten! Je aanvraag is geheel vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken!