Pleisterwerk herstellen? Vind een stukadoor voor jouw project!

Gratis & vrijblijvend

Pleisterwerk herstellen: info en kosten

Muren bewegen, en dat kan er voor zorgen dat het pleisterwerk niet altijd even mooi blijft. Kleine scheurtjes en barsten zijn dingetjes waar je niet aan ontkomt. Wanneer de schade te hevig is kun je er voor kiezen een stukadoor in te schakelen. Zij kunnen je helpen bij het oude pleisterwerk verwijderen of wegbreken en de nieuwe pleister aanbrengen. Over het algemeen kost dit zo’n € 10,- per m² voor kleine reparaties en € 120,- per m² voor grote reparaties.

Wil je meer weten over de aanpak van de stukadoor, of ben je gewoonweg geïnteresseerd in pleisterwerk herstellen? Lees dan verder en leer meer over de oorzaken, aanpak en kosten van pleisterwerk herstellen.

Meer informatie over pleisterwerk herstellen

 • Wanneer het stucwerk afbrokkelt of er scheuren ontstaan is het goed om deze te herstellen. Deze schade kan verschillende oorzaken hebben, zoals haarscheurtjes, nagels van huisdieren, meubels en vocht in huis.
 • Bij lokaal pleisterwerk herstellen gaat het alleen om het repareren van het beschadigde deel van de muur en bij een volledig nieuwe pleisterlaag, betekent dit vaak dat de muur overal beschadigd is.
 • Om barsten in pleisterwerk te herstellen zet de stukadoor een aantal stappen.
 • Deze stappen zijn als volgt: het verwijderen van loszittend pleister, eventueel oude lagen pleisterwerk verwijderen, het opvullen van putten en boorgaten, het aanbrengen van nieuwe pleister en het gladstrijken van de stuclaag voor een egaal resultaat.
 • Het herstellen van een kleine beschadiging aan je pleisterwerk kost vaak maar rond de € 10,- per m², maar het repareren van grote beschadigingen kan dan ook wel oplopen tot € 120,- per m²
 • Wanneer er pleisterwerk verwijderd moet worden kun je uitgaan van kosten tussen de € 10,- en € 22,- per m² en voor het herstellen van hoekwerk betaal je al snel € 180,- per m².
 • Kleine reparaties kun je vaak zelf doen met knauf als je comfortabel bent met de klus. Voor grotere schade of als je twijfels hebt, is het meestal verstandig om een professionele stukadoor in te schakelen.

Wanneer moet je pleisterwerk herstellen?

Er zijn verschillende redenen waarom pleisterwerk herstellen nodig kan zijn. Zo kan het stucwerk afbrokkelen of kunnen er scheuren ontstaan. Daarnaast kan het ook verkleuren, het kan zijn dat de muren niet meer schoongemaakt kunnen worden. Wanneer één van deze punten ontstaan is, is het slim om een stukadoor in te schakelen.

Oorzaken beschadigd pleister

De oorzaken van beschadigd pleister kunnen ook verschillen. Hieronder vind je een overzicht van 4 factoren die mee kunnen spelen in de aftakeling van het pleisterwerk.

 • Haarscheurtjes: Dit is het lastigst te repareren en voorkomen, omdat het hierbij om hele fijne scheurtjes gaat. Dit kan ontstaan wanneer het pleisterwerk weinig bindmiddel bevat. Het kan ook gebeuren wanneer woningen inklinken. De muren verschuiven dan waardoor er scheuren in het pleisterwerk kunnen komen.
 • Huisdieren: Wanneer je samenwoont met dieren, bijvoorbeeld katten of honden, kan het zijn dat deze met hun nagels langs de muur schuren. Ook dit kan zorgen voor beschadigingen aan het pleisterwerk.
 • Meubels: Wanneer je meubels zoals kasten en banken tegen de muur zet, kunnen deze ook schade veroorzaken aan het pleisterwerk. Denk dus van te voren goed na over wat je wel en niet tegen de muur kunt zetten, en pas op met scherpe randen en uitstekende planken.
 • Vocht in huis: Vocht in huis kan ontstaan door lekkages, slechte ventilatie en nog zoveel meer, en het brengt zeer veel problemen met zich mee. Één van deze problemen is het feit dat er schimmelvorming kan komen op de muren, maar het kan er ook voor zorgen dat het stucwerk afbladderd.

Lokaal herstellen of volledige nieuwe pleisterlaag

Bij lokaal pleisterwerk herstellen gaat het alleen om het repareren van het beschadigde deel van de muur. De stukadoor verwijdert dan het beschadigde pleisterwerk en brengt vervolgens nieuwe pleister aan op dat specifieke gebied. Dit is ideaal wanneer de schade beperkt is en er maar een klein onderdeel aangetast is.

Wanneer je kiest voor een volledig nieuwe pleisterlaag, betekent dit vaak dat de muur overal beschadigd is, erg oud is of er heel veel kleinere beschadigingen zijn. Wanneer de volledige muur moet worden aangepakt, verwijdert de stukadoor alle oude pleister en brengen ze vervolgens een nieuwe pleisterlaag aan.

De keuze tussen deze twee opties hangt af van de grootte van de schade en de staat van de muur. Het kan handig zijn om een erkend stukadoor raad te plegen om de beste aanpak voor jouw situatie te bepalen.

Hoe worden barsten in pleisterwerk hersteld?

Wanneer je merkt dat er barsten in het pleisterwerk zitten, is het goed om een stukadoor in te schakelen. Zij kunnen je helpen met de volgende stappen. Eerst wordt het loszittende pleister verwijderd of weggebroken, en vervolgens worden de putten en gaten opgevuld. Pas daarna kan de stukadoor aan de slag met het daadwerkelijke stuccen en afwerken van de pleistermuur. Lees verder en leer meer over de stappen die deze vakman zet.

Stap 1: Loszittend pleisterwerk verwijderen

Als allereerst verwijderd de stukadoor het loszittende pleisterwerk. Dit wordt vaak gedaan door met een stomp, hard voorwerp tegen het pleisterwerk te tikken. Op deze manier komen alle beschadigde delen met holtes erachter gemakkelijk los.

Stap 2: Wegbreken pleister

Wanneer er in de loop van de jaren veel lagen pleisterwerk op elkaar zijn aangebracht, kan het slim zijn om al het oude pleisterwerk te laten verwijderen. Dit maakt de muur egaal, verwijdert scheuren en beschadigingen en zorgt voor iets meer ruimte in de kamer. Vaak verwijderd de stukadoor deze lagen met een plamuurmes of een schuurapparaat.

Als het oude pleisterwerk te beschadigd is om te herstellen, kan de stukadoor ervoor kiezen om extremere methoden te gebruiken, zoals een hamer, beitel, of klopboormachine om al het oude pleisterwerk te verwijderen. In dit geval moet de muur of het plafond volledig opnieuw worden gepleisterd.

Stap 3: Putten en boorgaten opvullen

Wanneer er putten of diepe boorgaten in de muur zitten kan de stukadoor deze opvullen met een vulmiddel. Dit wordt aangebracht met een plamuurmes en strak gestreken totdat je wederom een egale muur krijgt.

Wanneer je schade hebt aan het hoekwerk kan de stukadoor dit proberen te herstellen met een rechte hoek die opgevuld kan worden met hetzelfde middel. Soms heb je meerdere lagen nodig.

Stap 4: Stucen

Wanneer het loszittende pleister verwijderd is en de putten en boorgaten zijn opgevuld, kan de vakman verder met de vierde stap: het stuccen. Voordat er gestuct wordt, kan de muur behandeld worden met primer, maar dit is geen must.

Stap 5: Het egaal maken van de stuclaag

Wanneer de volledige muur gestuct is, maakt de stukadoor de muur glad met een lat of plank. Het kan zijn dat dit na het drogen opnieuw gedaan moet worden voor een mooier effect. Na 30 minuten maakt de vakman de pleisterlaag nat met een spons, en gebruiken ze de plamuurmes om het volledig glad te strijken. En voila, de pleistermuur is hersteld!


Besparen op de prijs van pleisterwerken herstellen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!

Start nu je gratis offerteaanvraag!


Herstel pleisterwerk kosten

De kosten van pleisterwerk herstellen is vooral gebaseerd op de grootte van de oppervlakte die behandeld moet worden en de grootte van het project en schade. Wanneer je te maken hebt met veel vierkante meter of veel schade zal de prijs ook hoger uitvallen dan wanneer maar een klein gedeelte hersteld moet worden.

Zo kost het herstellen van een kleine beschadiging aan je pleisterwerk vaak maar rond de € 10,- per m², omdat dit minder werk is voor de stukadoor. Het repareren van grote beschadigingen kan dan ook wel oplopen tot € 120,- per m². Wanneer er pleisterwerk verwijderd moet worden kun je uitgaan van kosten tussen de € 10,- en € 22,- per m² en voor het herstellen van hoekwerk betaal je al snel € 180,- per m².

In de tabel hieronder vind je een overzicht van de verschillende prijzen en werkzaamheden. Neem een kijkje en krijg een duidelijker beeld van wat je kunt verwachten op het moment dat je een stukadoor in moet schakelen.

Overzicht kosten pleisterwerk herstellen 2024

Werkzaamheden Gemiddelde kosten
Repareren kleine beschadigingen € 10,- per m²
Repareren grote beschadigingen € 120,- per m²
Verwijderen pleisterwerk € 10,- tot € 22,- per m²
Repareren hoekwerk € 180,- per m²

Zelf pleisterwerk herstellen knauf

Wanneer je schade hebt aan het pleisterwerk kun je ervoor kiezen een stukadoor in te schakelen, maar je kunt ook zelf het pleisterwerk herstellen. Een manier waarop je dit kunt doen is met behulp van Knauf, een bekend merk voor pleisterproducten.

Op het moment dat je zelf de handen uit de mouwen steekt, moet je eerst goed voorbereid zijn. Zorg ervoor dat het beschadigde gebied schoon en stofvrij is en verwijder de losse stukken oud pleisterwerk. Verzamel alle materialen, zoals knauf pleistergips, een pleisterspaan, een emmer water en eventueel pleisterplamuur.

Volg de instructies op de verpakking van Knauf en maak de juiste hoeveelheid pleister mix. Breng de pleister mix gelijkmatig aan met behulp van de pleisterspaan en zorg ervoor dat het gelijk is met de rest van de muur. Als laatste moet de muur worden afgewerkt en de pleister opdrogen. Je kunt daarna de muur nog schuren en schilderen waar nodig.

Pleisterwerk zelf herstellen of uitbesteden?

Zelf pleisterwerk herstellen is dus zeker een mogelijkheid, maar het is niet altijd ideaal. Er zijn situaties en momenten dat je toch beter een stukadoor kunt inschakelen. Maar wat is nou de beste keuze voor jou? Hier zijn vijf punten om te overwegen:

 • De schade: Wanneer de schade klein is, kun je proberen dit zelf te herstellen. Voor grotere schade, of wanneer je twijfelt, is hulp niet overbodig.
 • Ervaring en vaardigheden: Heb je ervaring met pleisterwerk, en heb je vertrouwen in je eigen kunnen? Dan is de keuze snel gemaakt. Heb je dit niet, dan is het beter om een stukadoor in te schakelen.
 • Tijd en inspanning: Vraag jezelf af of je tijd hebt om deze klus te klaren. Pleisterwerk kan namelijk tijdrovend en fysiek werk zijn.
 • Kwaliteit: Wil je zekerheid over de kwaliteit van het pleisterwerk? Neem dan contact op met een vakman.
 • Kosten: Het zelf herstellen van pleisterwerk kan in sommige gevallen kosten besparen, maar als het niet goed wordt gedaan, kunnen de kosten van herstelwerkzaamheden later hoger zijn.

Kort gezegd, kleine reparaties kun je vaak zelf doen als je comfortabel bent met de klus. Voor grotere schade of als je twijfels hebt, is het meestal verstandig om een professionele stukadoor in te schakelen om ervoor te zorgen dat het werk goed wordt uitgevoerd.

Wil je pleisterwerk laten herstellen? Vind dan een stukadoor via de offerteaanvraag!

Pleisterwerk herstellen is een intensieve klus die je in theorie zelf zou kunnen aanpakken, maar in de praktijk beter kan overlaten aan een erkend stukadoor. Zij zorgen ervoor dat het oude pleisterwerk verwijderd wordt, en het nieuwe op de juiste manier wordt aangebracht. Wel kan dit een dure klus worden, en kan een grote reparatie wel € 120,- per m² kosten.

Gelukkig is er een manier waarop je kunt besparen op de kosten. Namelijk door een stukadoor aan te schaffen door de gratis offerteaanvraag te doen! Je komt zo snel en makkelijk in contact met vakmannen bij jou in de regio!

Vergelijk erkende stukadoors op basis van prijs!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten over pleisterwerk en de werking van pleisterwerk herstellen? Dan ben je hier op het juiste adres. Lees verder en leer meer over deze punten door middel van veelgestelde vragen.


Je kunt zelf barsten in pleisterwerk herstellen. Gebruik een plamuurmes om de barst schoon te maken en vul deze met gipsplamuur. Gladstrijken en laten drogen volgens de instructies. Schuur vervolgens voorzichtig en verf of behang over het gerepareerde gebied. Voor grote of diepe scheuren kan professionele hulp nodig zijn.

Om pleisterwerk te herstellen na vochtschade, verwijder eerst losse of beschadigde pleister. Laat het oppervlak volledig drogen en behandel het met een vochtwerende primer. Breng nieuwe pleister aan in lagen, zorg ervoor dat elke laag goed droogt. Schuur en maak het oppervlak glad voordat je verft of behangt. Het is belangrijk om de bron van vochtproblemen aan te pakken om toekomstige schade te voorkomen.

Pleisterwerk kan lang meegaan, meestal 20 tot 50 jaar of meer, afhankelijk van de kwaliteit van de installatie en het onderhoud. Goed onderhoud, zoals het repareren van scheuren en het vermijden van waterinfiltratie, kan de levensduur verlengen. Het is belangrijk om pleisterwerk regelmatig te inspecteren en eventuele problemen snel aan te pakken om het in goede staat te houden.