Muren laten bezetten?

Vergelijk gratis offertes en vind een vakman uit je regio!

Gratis - Vrijblijvend

Gevel bepleisteren: voor een egale en unieke uitstraling!

Je ziet het in België steeds vaker: luxe, egale voorgevels in een stijlvolle kleur. Laat ook jouw gevel bepleisteren voor deze prachtige uitstraling. Naast de mooie uitstraling is het ook een goede methode om isolatie tegen de gevel te plaatsen en verhoog je de woning in waarde!

Meer weten?

Hieronder lees je meer over het bepleisteren van de gevel en hoe de vakman te werk gaat. Uiteraard lees je hier ook meer over de kosten en geven we je handige aandachtspunten en tips!Werkwijze gevel bepleisteren

Hoe gaat een vakman precies te werk bij het bezetten van de gevel? De exacte werkwijze verschilt per vakman, maar de grote lijnen hebben we hieronder in het stappenplan omschreven.

Stap 1: de voorbereidende werkzaamheden

Om ramen en deuren te beschermen plakt de vakman niet te bepleisteren onderdelen netjes af. Bij hoge huizen is het nodig om steigers te plaatsen, zodat de vaklui overal netjes bij kunnen.

Stap 2: de wapeningslaag plaatsen

In de hoeken van de muur plaatst de vakman speciale hoek- en stopprofielen. Op de gevel zelf wordt een speciaal wapeningsgaas geplaatst. Het bezetten van de gevel gebeurt hier overheen. Het wapeningsgaas en de profielen zorgen ervoor dat alles stevig blijft zitten en er netjes en strak uitziet.

Stap 3: pleister aanbrengen

De volgende stap in het proces is het aanbrengen van de pleister. Hoe de vakman dit doet, hangt onder meer af van het soort pleister dat je kiest. Bij kunstharspleister brengt de vakman de pleister aan in 3 lagen: een basislaag, een primerlaag en de afwerklaag. Bij minerale pleister zijn 2 lagen voldoende en wordt er geen basislaag gebruikt.

De pleister wordt op grote oppervlakken zoals de gevel meestal aangebracht met een spuitmachine, maar kan eventueel ook met de hand aangebracht worden. De vakmannen strijken dit netjes glad tot er een egale uitstraling ontstaat.

Verschillende soorten pleister
Er zijn verschillende soorten pleister waar je uit kunt kiezen. Welk type pleister voor jouw gevel de beste keuze is, hangt weer af van je gevel zelf.

1. Kunstharspleister
Kunstharspleister heeft een basis van kunsthars of siliconen. Dit is van nature aardig elastisch en niet zo gevoelig voor scheuren.

Let op!

Kunstharspleister wordt minder dun aangebracht, waardoor je oneffenheden beter blijft zien. Mede hierdoor is kunstharspleister een geschikte keuze voor nieuwere huizen. Hierbij zijn nog geen oneffenheden en doordat een nieuw huis nog kan gaan werken, hoef je niet bang te zijn dat de pleister snel gaat scheuren!

2. Minerale sierpleister
Minerale pleister bestaat uit cement of kalk, zand en water. Het is daardoor een meer natuurlijk product dan kunstharspleister. Het nadeel hiervan is dat het iets gevoeliger is voor beschadigingen. Daarom wordt dit vaker aangebracht bij oudere huizen die niet meer gaan werken.

Een voordeel van minerale sierpleister is dat het een stukje dikker wordt aangebracht. Dit is dus ideaal om oneffenheden netjes af te werken!

Wat kost de gevel bepleisteren?

De prijs voor het bepleisteren van de gevel begint vanaf €65,- tot €75,- per m². Daarbij is de prijs wel afhankelijk van het soort pleister. Minerale pleister is net iets goedkoper dan siliconenpleister.

Het is ook mogelijk om direct isolatie aan te brengen. Dit kost iets meer, maar bespaart je ook veel energiekosten! Met isolatie betaal je voor siliconenpleister gemiddeld €95,- tot €115,- per m en voor minerale pleister met isolatie betaal je ongeveer €85,- tot €105,- per m². De prijs van een stukadoor verschilt per situatie!

Gevel bepleisteren prijs per m² 2024

Soort gevelpleister Kosten zonder isolatie Kosten met isolatie
Siliconenpleister €75,- per m² €95,- tot €115,- per m²
Minerale pleister €65,- per m² €85,- tot €105,- per m²

Wat zijn de voordelen van een gevel bepleisteren

Het bepleisteren van de gevel heeft natuurlijk ook belangrijke voordelen:

  • Mogelijkheid tot gevelisolatie: als je direct de gevel laat isoleren en bepleisteren, bespaar je op de energiekosten en verdien je de investering na verloop van tijd weer terug!
  • Betaalbare optie: een gevel laten bepleisteren is een goedkope manier om de gevel te bewerken en het ziet er toch duur uit.
  • Verschillende keuzes: je hebt de keuze uit verschillende soorten pleister, korrelgroottes en kleuren, dus je kiest zelf welke uitstraling je huis krijgt.
  • Gevelrenovatie: het is een goede manier om oneffenheden in de muur te verbloemen en beschadigingen te herstellen.

Zitten er ook nadelen aan gevelpleister?

Elke renovatie heeft voor- en nadelen. Zo zijn bepleisterde gevels vaak gevoelig voor vuil. Dat komt met name omdat de meeste pleisterwerken op gevels een witte of creme kleur heeft, waarop vuil sneller opvalt. Dit is gelukkig wél eenvoudig schoon te maken met een zachte borstel.

Tip: voorkom vuil op je pleisterwerk door de gevel te impregneren of te coaten. Dit voorkomt dat vuil hecht aan het oppervlak!

Gevelbepleistering: handige aandachtspunten en tips!

Hieronder een aantal aandachtspunten (en tips!) voor als jij je gevel binnenkort wilt laten bepleisteren.

  • 1. Vergunning nodig? In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor het bepleisteren van de gevel. Het kan zijn dat dit wel nodig is, als je een andere kleur wilt bijvoorbeeld of als je in een monument woont. Zoek dit altijd goed uit voordat je aan de slag gaat!
  • 2. Welke soort gevelpleister? Voor een nieuwe woning is kunstharspleister een goede optie en bij een bestaande woning raden we vaker minerale pleister aan. Twijfel je nog, laat je dan adviseren door een vakman!
  • 3. Wat is de ondergrond? Het is belangrijk dat de ondergrond harder is dan de pleister, anders ontstaan er barsten. Je voorkomt problemen door direct een ervaren pleisterwerker in te zetten.
  • 4. Denk aan de gevelplint! Om vervuiling en opstijgend vocht te voorkomen raden we aan om een gevelplint te plaatsen. Dit is een hoge plint aan de onderkant van je gevel.
  • 5. Premie voor stucwerken. Als je de buitengevel laat bepleisteren, dan kom je in aanmerking voor een mooie premie. De premie stijgt als je ook kiest voor isolatie tegen de buitengevel. Je krijgt een deel van de prijs van de pleisterwerken weer terug! Meer over Mijn Verbouwpremie lees je op vlaanderen.be.

Gevel laten bepleisteren? Gratis offertes vergelijken!

Wil jij de kwaliteit of uitstraling van je gevel verbeteren? Gevelpleister is een hele goede en betaalbare oplossing. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, kun je zelf kiezen welke uitstraling je woning krijgt. Ben je op zoek naar een vakman om je gevel te bezetten met crepi of kalkpleister?

Start gratis offerteaanvraag

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk offertes van meerdere pleisterexperts in je regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies zo de vakman met het beste aanbod. Je zit nergens aan vast en bespaart toch snel tot wel 40% op de totaalprijs.

Gratis offertes vergelijken!